Viisi vinkkiä ainejärjestöille vaikuttavaan työelämäyhteistyöhön

Sakari Siilin
26.4.2024

Uusi akateeminen vuosi on täällä, mikä tarkoittaa vauhtia korkeakoulujen aine- ja koulutusalajärjestöissä sekä killoissa. Työelämäyhteistyön saralla syksy on yleisesti toimintaa täynnä. Siksi ajattelimme koota viisi vinkkiä vaikuttavaan työelämäyhteistyöhön jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle järjestötoimijalle.

Olemme valmentaneet ainejärjestötoimijoita tekemään entistä vaikuttavampaa työelämäyhteistyötä neljässä eri kaupungissa viimeisen kahden vuoden aikana. Seuraavat viisi vinkkiä ovat yleisimpiä asioita, joista olemme keskustelleet järjestötoimijoiden kanssa.

1. Tapahtuma tai toimenpide kerrallaan

Ei tavoitella kuuta kerralla taivaalta. Olemme usein kuulleet, miten hallitusvuoden alussa halutaan suunnitella koko vuosi kerralla valmiiksi ja asetetaan hyvin kunnianhimoisia kehitystavoitteita. Rima menee kuitenkin herkästi turhan korkealle, sillä vuoden aikana ajalliset resurssit ovat rajattuja ja matkalla on monia opinnoista, omasta elämästä sekä yhteiskunnasta tulevia muuttujia. Tällöin loppuvuodesta käteen jää herkästi väsymys ja pieni pettymys, kun kaikkea suunniteltua ei saanutkaan tehtyä.

Omakohtaisen järjestö- ja valmennuskokemuksen perusteella olemme huomanneet, että muutama askel, eli tapahtuma tai toimenpide kerrallaan eteneminen takaa energian riittämisen ja tuottaa tärkeitä onnistumisen kokemuksia.

Selkeiden ja saavutettavien tavoitteiden täyttäminen antaa motivaatiota jatkaa.

On mukavampi huomata suunnitelmien toteutuneen jo puolessa välissä vuotta ja juonia lisää uusia kuvioita kuin yliviivata täpötäysistä suunnitelmista asioita pois.

Eikä hätää jos nyt huomaat suunnitelleesi liikaa asioita syksylle. Tässä kohtaa on hyvä tarkastaa omat resurssit ja päivittää syksyn työelämäyhteistyön suunnitelmat vastaamaan tätä hetkeä.

2. Hyödynnä verkostoja läheltä - merta edemmäs ei tarvitse lähteä kalaan

Kiinnostavia puhujia, yhteistyökumppaneita ja excu-kohteita voi lähteä kartoittamaan kysymällä esimerkiksi oppiaineen henkilökunnalta, vanhemmilta opiskelijoilta tai edellisiltä hallituksilta. Näin ihmisiä ei tarvitse löytää “maailmalta” tai itse keksiä kaikkea tyhjästä. Ja jos ensimmäiseltä ihmiseltä ei löydy valmiita vastauksia, aina voi kysyä häneltä vinkkiä, “kuka voisi tietää paremmin?”

3. Kasaa työelämäyhteistyölle tiimi - huolehdi kuitenkin kaikille mielekäs määrä tekemistä

Olet sitten yritys-, työelämäyhteistyö- tai sidosryhmävastaava tai jollain muulla tittelillä toimiva työelämäyhteistyön primus motor, muista, ettei kaikkea tarvitse tehdä yksin. Kasaamalla työelämäyhteistyöhön tiimin ympärillesi, helpotat vastuun jakamista ja varmistat ajallisten resurssien riittävyyden. Tiimiläisten ei tarvitse myöskään sitoutua liian isoihin saappaisiin, vaan tiimiläinen voi osallistua vaikkapa vain yhden työelämätapahtuman järjestämiseen tai yhdeksi lukukaudeksi. Näin kynnys osallistua järjestön toimintaan ei kasva liian isoksi.

Tärkeää on kuitenkin huolehtia, että jokaisella tiimiläisellä on riittävästi tekemistä. Eräs vanha järjestötoimija tiivisti mielekkään työmäärän määritelmän:

Kun jokainen mukana oleva tuntee olevansa kusessa, jos joku jättää tehtäviä tekemättä, tietää kaikilla olevan merkityksellinen rooli osana järjestelyjä.

4. Aktivoi alumnit

Alumneissa on voimaa ja heihin kannattaa luoda tiiviit yhteydet. Alumnit ovat oivallisia henkilöitä kertomaan uratarinoitaan muutaman vuoden jälkeen valmistumisesta ja parhaimmillaan heidän edustamansa organisaatiot voivat tukea järjestöä rahallisesti vaikkapa vuosijuhlasponsorina tai työpajan yhteistyökumppanina. Toisaalta alumneille on myös tärkeää järjestää mielekästä toimintaa, esimerkiksi koota alumnit kerran vuodessa alumnisitseille tai järjestää afterworkeja. Näin yhteistyö on aidosti vastavuoroista.

Mikäli alumniyhteistyölle ei ole vielä perinteitä, niin alkuun pääsee esimerkiksi kyselemällä edellisten hallitusten kautta valmistuneiden opiskelijoiden yhteystietoja ja sijoittumista työelämään. Toinen hyvä keino saada alumneja mukaan toimintaan pitkällä aikavälillä on kerätä loppuvaiheen opiskelijoiden yhteystietoja jo ennen heidän valmistumistaan. Näin heidät tavoittaa todennäköisesti helpommin kuin valmistumisen jälkeen. Kun samalla vielä muistaa pyytää heitä ilmoittamaan aikanaan oma-aloitteisesti ensimmäisen työpaikkansa, niin alumnirekisterin kanssa ollaan jo varsin pitkällä.

5. Tee asioita, jotka innostavat sinua ja tiimiäsi

Kaikki yläpuolella on turhaa, mikäli tekeminen ei motivoi tai innosta sinua. Vapaaehtoisuuteen perustuvassa järjestötyössä tekemisen ei tule olla pakkopullaa. Muuten on aiheellista miettiä, mitä ajallaan voisi tehdä toisin. Ja toisinpäin, kun olet itse innostunut siitä, mitä teet, innostus tarttuu muihin ja luo positiivisen ilmapiirin yhteisöön.

Työelämätapahtumia ja -toimintaa järjestäessä ei kannata pohtia liikaa, miten moni jäsenistöstä yksittäiseen tapahtumaan tulee. Niin kauan kuin paikalla on sinun lisäksi yksikin jäsen, joka kokee saavansa tapahtumasta hyötyä ja innostusta omaan tekemiseen, tapahtuma on kannattanut järjestää. Seuraavalla kerralla voi sitten miettiä, mitä voisi tehdä toisin, jotta tapahtuma tavoittaisi entistäkin enemmän jäsenistöä.

Ei muuta kuin kovaa ajoa järjestösyksyyn - muistakaahan nauttia!

Ja jos haluat järjestötoimijana vaihtaa ajatuksia työelämäyhteistyöstä, niin laita viestiä matalalla kynnyksellä. Otan mielelläni opiskelijahenkiset etäkahvit kanssasi!

Sakari Siilin

Sakari Siilin

Kehtaamisen mestari, sanaseppo ja entinen järjestöjyyrä. Saken tapaa yleensä työhaalarit päällä kädet savessa tekemässä sitä, mitä milloinkin tarvitaan. Ahkera ja järjestelmällinen tekijä, joka taitaa niin pirskahtelevat postaukset kuin työpajojen ja kansainvälisten opiskelijoiden integroitumisen koukerot. Opiskellut puheviestintää Jyväskylän yliopistossa. Wanna be triathlonisti, jonka paheena on kokouspullat.