Maistuisiko opiskelijahenkiset etäkahvit?

Aapeli Tourunen
26.4.2024

Männikkömetsässä järjestämme vuosittain kymmeniä etäkahveja, lounaita ja jopa kävelyporinoita. Kutsumme näitä tapaamisia leikkisästi nimellä opiskelijahenkiset etäkahvit. Lue teksti, jos kahvihammastasi kolottaa ja haluat kuulla aktiivisesta sidosryhmäkulttuurista.

Korona-aikana moni tuttava kertoi, kuinka ideointi ja uuden kehittäminen oli käynyt vaikeaksi ja kuinka työnteko oli muuttunut yksitoikkoiseksi puurtamiseksi. Tuolloin pohdittiin, että kotona istuessa on vaikea tavata uusia ihmisiä tai luoda uutta. Noiden vuosien positiivinen puoli onkin, kuinka ihmisten tapaaminen nähdään nykyään aivan uudessa arvossa.

Mitä opiskelijahenkisillä etäkahveilla tapahtuu?

Tämän vuoden opiskelijahenkisillä etäkahveilla olemme tavanneet runsain määrin kansainvälisten opiskelijoiden parissa toimivia sidosryhmiä, kuten ylioppilaskuntia, Talent Boost -väkeä sekä ammattiliittoja. Näissä keskusteluissa olemme muun muassa vaihtaneet hyviä käytänteitä, vinkanneet meneillään olevista projekteista sekä keskustelleet mahdollisesta yhteistyöstä.

Opiskelijahenkisissä etäkahveissa tärkeintä on rentous ja vuorovaikutus. Ei kalvosulkeisia, ei liian tiukkaa asialistaa eikä monologeja. Kun Teams tai Meet pärähtää käyntiin, kuulumisille ja tutustumiselle on aina aikaa, olipa linjojen päässä uusi tai vanha tuttavuus.

Näissä noin 45–60 minuutin tapaamisissa olemme sekä itse oppineet paljon, mutta myös pystyneet antamaan paljon. “Tähän asti päivästä oli vähän veto pois ja mieli maassa, mutta tämä antoi ihan valtavasti energiaa”, totesi kerran erään yliopiston johtaja. Tällainen onkin parasta mahdollista palautetta.

Aktiivisen sidosryhmäkulttuurin kolme hyötyä

Miksi etäkahvit kannattaa? Hyötyjen kiteyttäminen tuntuu henkilökohtaisesti jopa vähän halvalta, sillä mielestäni tapaamisilla on tietynlainen itseisarvo. Jos hyödyt kuitenkin tulisi kiteyttää, ne voisi listata näin:

Jakaa tietoa ja hyviä käytänteitä: Hyvä keskustelu saman asian parissa toimivien kanssa antaa sekä ajatuksia että virtaa päivään. Monesti opiskelijahenkisillä etäkahveilla katsomme samaa asiaa hieman eri kulmasta, jolloin molemmat osapuolet päättävät keskustelun astetta viisaampana.

Rakentaa ja ylläpitää verkostoja: Aktiivinen yhteydenpito sidosryhmien kanssa auttaa rakentamaan ja ylläpitämään verkostoja. Verkostojen merkityksestä sanon tässä yhteydessä ainoastaan, että niiden arvo tapaa konkretisoitua aina kun sitä vähiten odottaa.

Lisätä yhteistyömahdollisuuksia:  Silloin tällöin etäkahvien lopulla keskustelu on edennyt niinkin mukavasti, että jompi kumpi ehdottaa yhteistyötä projektin parissa. Joskus taas edellisestä tapaamisesta voi mennä kauankin, ennen kuin yhteistyöhön päädytään. Yhteistyön aloittaminen ei kuitenkaan ole etäkahvien tarkoitus.

Kahvipannu porisemaan ja tapaaminen kalenteriin?

Näin suomalaisittain etäkahvikutsun lähettäminen – varsinkin tuntemattomalle taholle – voi tuntua epämieluisalta. Itselläni on aika ajoin sama tunne, mutta silloin mietin, mikä on pahinta mikä voi tapahtua? Kieltävä vastaus? Ei vastausta lainkaan? Ei kuulosta kovin pahalta. Parhaassa tapauksessa tapaaminen järjestyy ja hyödyt kyllä seuraavat perässä.

Jos aktiivisen sidosryhmätyön aloittaminen kiinnostaa, voit napata itsellesi helpon startin tästä. Vaihdan mielelläni ajatuksia esimerkiksi sidosryhmätyöstä, viestinnästä ja kehittämisestä!

Kahvikutsu: Opiskelijahenkiset etäkahvit

Aapeli Tourunen

Aapeli Tourunen

Aapeli, synonyymi rauhallisuudelle, luotettavuudelle ja uuden kehittämiselle. Tämä pyöräteiden suurkuluttaja on parhaimmillaan, kun hän pääsee yhdistämään viestinnän ja konseptoinnin. Todellinen korkeakoulumaailman kenttätutka, joka tuntee opiskelijoiden ja oppilaitosten mielenmaiseman sekä pitovoiman anatomian. Opiskellut viestinnän johtamista Jyväskylän yliopistossa. Aina valmis hyvälle idealle.